Komited Membantu Klien Berjaya

Melindungi Simpanan & Pelaburan

Risiko Simpanan & Pelaburan

Setiap individu mesti mempunyai harta walaupun satu akaun bank. Hari ini kebanyakan individu yang bekerja mempunyai harta seperti rumah, tanah, bangunan, pelaburan, simpanan, kenderaan atau pun saham syarikat.

Harta sebegini sepatutnya kita lindungi supaya tidak susut nilai, dibekukan dan dapat diuruskan dengan baik kelak. Instrumen takaful memberikan penyelesaian yang baik supaya dapat kita lindungi dari harta kita dari 3 faktor dibawah:

Harta Dibekukan

Segala harta yang bernama dan bergeran akan dibekukan sehingga proses perbicaraan pusaka selesai berdasarkan Akta Probet. Namun dengan instrumen takaful, wang pelaburan anda tidak akan beku malah ditambah lagi dengan bonus gaya hidup.

Processing Fees

Atau yuran dan bayaran servis yang dikenakan oleh kerajaan untuk menguruskan pindah milik harta dan mencairkan aset beku adalah tinggi. Instrumen takaful memberi jaminan pembayaran manfaat dalam masa 14 hari yang boleh digunakan untuk membayar processing fees ini nanti.

Pengecualian Cukai

Elakkan harta dan simpanan dari dikenakan cukai yang tinggi dalam masa proses pengurusan. Malah instrumen takaful memberi manfaat pengecualian cukai ke atas pendapatan individu dan syarikat.

Hubungi Kami
OR

Get Your First Consultation FREE!

Soalan Lazim

Sekiranya anda menghadapi kecemasan secara tiba-tiba, sudah pasti anda amat memerlukan wang tunai di tangan dengan segera. Walau bagaimanapun, mari kita meletakkannya seperti ini. Hanya ada beberapa jumlah wang tunai yang sepatutnya kita pegang.

Sekarang, jika anda mengikuti garis panduan mudah perancangan kewangan. 3, 6 atau 9 bulan perbelanjaan adalah jumlah tunai paling maksimum yang perlu ada bagi seseorang individu. Lebih dari itu, wang yang anda miliki sebenarnya telah kehilangan nilai.

Anda lihat, ada satu konsep yang disebut inflasi. Dari semasa ke semasa, inflasi mula memakan wang tunai kerana wang tunai tidak bertambah. Apa yang perlu dilakukan adalah untuk memastikan wang tunai digunakan agar menjadi sesuatu yang lebih baik.

Oleh itu, apabila kita bercakap mengenai penggunaan wang tunai, sudah tentu kita berbicara secara khusus mengenai wang tunai yang berlebihan. Lebihan simpanan 3, 6, dan 9 bulan atau perbelanjaan yang perlu ditanggung.

Apa-apa yang lebih dari itu harus digunakan dalam pelaburan atau memastikan pendapatan pada masa depan dijamin. Perkara terpenting dalam hidup adalah memastikan pendapatan terjamin dan jika anda tidak mempunyai pendapatan, berapa lama wang rizab yang terakhir anda peroleh akan bertahan?

Itu adalah soalan yang sangat penting untuk ditangani.

Berapa lama pendapatan anda dapat bertahan dengan wang tunai simpanan yang anda ada?

Oleh itu, pastikan anda mempunyai pendapatan perlindungan, dan memastikan bahawa semua wang tunai yang berlebihan digunakan atau disalurkan kepada pelaburan supaya berkembang lebih cepat daripada inflasi. Sekiranya anda tidak mengatasi inflasi, anda pasti akan kehilangan wang. Ini adalah konsep mudah yang perlu difahami.

Anda mungkin mempunyai banyak aset atau mungkin anda ada pelbagai sumber pendapatan, sebab itulah anda mungkin tidak merasakan keperluan untuk memiliki TAKAFUL. Bagaimanapun cuba anda lihat, TAKAFUL adalah alat yang biasa digunakan bagi melindungi jaminan kehidupan pada masa akan datang.

Salah satu jaminan terbesar dalam hidup adalah: kita semua akan meninggal dunia. Kita semua akan tiba ke destinasi yang sama, akhirat. Tak semua orang suka cerita tentang mati kan? Tapi, itulah kenyataan!

Anda lihat hanya ada satu soalan yang perlu anda jawab…

Apa yang akan berlaku terhadap ahli keluarga anda apabila kita tidak lagi berada di dunia ini?

Sekiranya anda memikirkannya, apa yang berlaku adalah apabila anda tidak berada di sana lagi, keluarga anda akan mula menggabungkan semua aset dan semua perniagaan, cuba mencari sendiri apakah kaedah yang betul untuk menanganinya.

Mengapa kita tidak menjadikan proses itu lebih mudah untuk mereka. Mengapa kita tidak memastikan bahawa mereka tidak perlu risau mengenai wang tunai?

Cuba anda lihat, perkara yang paling penting dalam hidup bukanlah aset. Sebenarnya Ia adalah wang aliran tunai (cash flow)

Ini untuk memastikan supaya anda mempunyai pendapatan; duit sedia ada yang dapat digunakan, macam duit gaji bulan-bulan, agar menjadi tempat bergantung buat keluarga.

Ia bukan aset. Tidak ada yang bergantung pada aset, setiap orang bergantung pada pendapatan.

Perancangan kewangan memastikan bahawa mereka mempunyai pendapatan cair, bermaksud pendapatan berterusan.

Itulah tujuan TAKAFUL yang sebenarnya untuk memastikan sesebuah keluarga itu mempunyai pendapatan berterusan, untuk terus menjalani gaya hidup seperti sekarang.

Apa yang dilakukan oleh TAKAFUL hanyalah dengan menggantikan wang pendapatan anda.

Apa yang boleh kami cadangkan adalah memulakan dengan caruman yang kena dengan bajet yang sedia ada dahulu secara kecil-kecilan kemudian tambah atau gandakan mengikut perubahan gaya hidup. Nilai caruman dapat disesuaikan dengan kepentingan tertentu seperti berapa jumlah perlindungan yang diperlukan dan sebagainya.

Lebih baik ada sedikit, daripada tidak ada lansung.

Di sepanjang dekad pengalaman kami, kami menyaksikan banyak keluarga yang menderita kerana mereka lansung tidak mempunyai apa-apa perlindungan asas. Jadi cuba pertimbangkan.

Polisi TAKAFUL dilengkapi dengan tempoh masa percubaan selama 15 hari. Ini adalah jangka masa di mana pemilik baru polisi TAKAFUL boleh memberhentikan polisi tanpa sebarang caj dan semua wang pembayaran akan dikembalikan.

TAKAFUL sebenarnya dibuat oleh orang kaya untuk mereka yang kaya agar tetap kekal kaya. Jika anda lihat, kebanyakan keluarga yang kaya takut kehilangan kekayaan mereka. Ini boleh jadi malapetaka seperti gempa bumi, taufan ataupun rompakan harta benda.

TAKAFUL ini dibina oleh orang kaya untuk orang kaya. Fikirkanlah, anda mempunyai basikal dan anda mempunyai kereta, mana yang anda mahukan untuk dilindungi dengan TAKAFUL? Jawapannya yang jelas adalah kereta, kerana kereta itu mempunyai nilai yang lebih tinggi.

TAKAFUL bukan untuk anda sekiranya anda tidak mempunyai apa-apa. Sekiranya anda tidak kehilangan apa-apa, anda tidak ada benda untuk diTAKAFULkan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sesuatu yang penting, ia perlu ada TAKAFUL. Tidak ada ragu-ragu mengenainya.

Sekiranya anda mempunyai bangunan bernilai 100 juta, tidakkah anda akan melindunginya dengan TAKAFUL? Oleh itu, sila fahami kepentingan TAKAFUL.

Di Malaysia, syarikat pengendali takaful dilindungi oleh PIDM. Bermaksud sekiranya syarikat TAKAFUL muflis, wang pampasan dan manfaat akan diuruskan oleh PIDM. Baca lanjut di sini.

Kerajaan melindungi syarikat TAKAFUL mereka kerana mereka tahu TAKAFUL adalah sandaran yang diperlukan untuk perancangan kewangan rakyat. Syarikat TAKAFUL juga biasanya membeli TAKAFUL dari syarikat TAKAFUL khas lain untuk melindungi diri mereka sendiri.

Juga, negara-negara tertentu mempunyai peraturan yang adalah untuk memastikan bahawa pelanggan dilindungi oleh cara syarikat TAKAFUL membeli masing-masing lain keluar. Jadi jika syarikat TAKAFUL akan pergi di bawah, syarikat TAKAFUL lain akan mendapat bersama dan menyokong syarikat yang menderita.

Anda Keutamaan Kami

Testimonial Klien

Alhamdulillah saya dah gerakkan separuh wang simpanan dan pelaburan ke instrumen takaful ni. Process cepat, mudah semuanya online sekarang. Dah tak risau kene beku dan masa yang sama dapat claim balik income tax.
Tuan Razak
Melaka
Tak sia-sia saya yakin kan ayah saya dulu untuk mencarum takaful. Dalam masa yang sama buat wasiat untuk mak dan kami adik beradik. Bila ayah meninggal, hidup kami terjamin dan tak perlu pinjam duit sana sini sperti yang terjadi dekat saudara terdekat kami.
Cik Yanti
Selangor
Hubungi Kami
OR

Get Your First Consultation FREE!