Komited Membantu Klien Berjaya

Takaful & Hibah

Pengenalan

Cerita hibah dan takaful sebenarnya adalah cuma secebis daripada satu topik besar berkaitan kewangan dan perancangan harta. Jangan biarkan diri sendiri terjerat dengan hibah dan takaful tanpa mengetahui samada kita betul-betul perlukan atau tidak.

Perlukan Quotation Dengan Segera?

Apa Itu Takaful?

Sebelum saya terangkan apa itu hibah, biar saya ceritakan dulu tentang takaful. Takaful ialah konsep insurans berasaskan Muamalat Islam, yang mematuhi syarat dan peraturan Syariah. Sama macam kita ambil insurans kereta, kita tetapkan jumlah perlindungan (atau sum covered)  insurans akan “melindungi” kereta kita. Kalau ada eksiden kita dapat pampasan berbentuk wang tunai sebanyak jumlah perlindungan yang kita tetapkan tadi.

Takaful juga bertindak atas konsep yang sama. Cumanya prinsip dan asas disebalik cara pengendaliannya adalah berbeza dengan insurans (juga disebut sebagai insurans konvensional). Takaful ada 2 kategori:

  1. Takaful AM, yang berkaitan rumah, kenderaan, kemalangan diri
  2. Takaful Keluarga, yang berkaitan perlindungan keluarga, pelaburan, pendidikan anak-anak, perubatan/kesihatan dan anuiti persaraan.

Saya mempunyai kepakaran dalam mengendalikan urusan berkaitan mengenai takaful keluarga terutamanya takaful hayat (atau disebut life insurans). Jadi penerangan saya yang selanjutnya banyak cenderung kepada takaful keluarga

Apa Itu Hibah?

Hibah adalah dari bahasa arab, yang secara mudahnya bermaksud hadiah. Jadi kalau dilihat dari konteks takaful tadi, sekiranya kita ada ambil pelan takaful dari mana-mana syarikat takaful dan ditakdirkan berlaku kemalangan atau kematian, penama atau waris akan menerima “hadiah” daripada syarikat takaful tersebut bergantung kepada jumlah perlindungan yang telah kita tetapkan. Kalau insurans konvensional, hibah ini disebut pampasan.

Kita boleh letakkan sesiapa sahaja sebagai penerima hibah. Dengan duit hibah ini kelak boleh digunakan untuk meneruskan kelansungan hidup.

Konsep hibah ini juga, sekarang popular dilihat sebagai kaedah pemindahan harta milik pemberi hibah kepada sesiapa yang dikehendakinya dan sekaligus menjadi salah satu jalan keluar kepada masalah pembahagian harta pusaka di Malaysia

Apa Itu Hibah Takaful?

Hibah takaful ini sebenarnya marketing punya terms sahaja untuk mempromosi produk takaful. Selalu kita dengar orang tanya,

“Dah ambik hibah dah?”

Sebenarnya apa yang dia nak tanya ialah samada kita sudah ada ambil apa-apa pelan takaful atau belum. Sesuai dengan konsep hibah dan takaful itu sendiri, kedua-dua perkataan dipakai serentak untuk senang cerita dan menarik perhatian ramai

Adakah Saya perlu Mengambil Polisi Takaful?

Ada tak sesiapa (suami, isteri, anak, ibu atau bapa) yang bergantung dengan mata pendapatan kita? Kalau jawapannya YA, maka kita perlu ambil polisi takaful. Antara mereka yang mengambil polisi takaful ialah:-

  1. Suami/Isteri: Perkahwinan memberi cabaran yang tinggi terutamanya dari segi kewangan. Takaful memberi perlindungan dari segi kewangan sekiranya berlaku kecelakaan yang menyebabkan salah satu antaranya hilang punca pendapatan.
  2. Ibu Bapa: Membesarkan anak bukannya murah, memerlukan belanja yang tinggi dalam tempoh jangka masa yang panjang. Takaful boleh membantu dalam aspek simpanan jangka panjang untuk diguna bagi pembayaran ke kolej atau universiti nanti.
  3. Pembeli Rumah: Loan rumah yang diambil biasanya melangkaui selama 30 tahun sehingga untuk habis bayar. Andai kata tak  panjang umur, rumah boleh dilelong dan menyebabkan waris tiada tempat tinggal.
  4. Orang Berniaga: Orang berniaga yang bijak akan ada polisi takaful sendiri supaya business partner dapat teruskan perniagaan sekiranya berlaku apa-kecelakaan.
  5. Pelajar/Student: Terutamanya yang mengambil pinjaman dan menjadikan ibu bapa sendiri sebagai penjamin.

Berapakah Jumlah Perlindungan (Sum Covered) Yang Saya Perlukan?

Soalan Lazim

Sekiranya anda menghadapi kecemasan secara tiba-tiba, sudah pasti anda amat memerlukan wang tunai di tangan dengan segera. Walau bagaimanapun, mari kita meletakkannya seperti ini. Hanya ada beberapa jumlah wang tunai yang sepatutnya kita pegang.

Sekarang, jika anda mengikuti garis panduan mudah perancangan kewangan. 3, 6 atau 9 bulan perbelanjaan adalah jumlah tunai paling maksimum yang perlu ada bagi seseorang individu. Lebih dari itu, wang yang anda miliki sebenarnya telah kehilangan nilai.

Anda lihat, ada satu konsep yang disebut inflasi. Dari semasa ke semasa, inflasi mula memakan wang tunai kerana wang tunai tidak bertambah. Apa yang perlu dilakukan adalah untuk memastikan wang tunai digunakan agar menjadi sesuatu yang lebih baik.

Oleh itu, apabila kita bercakap mengenai penggunaan wang tunai, sudah tentu kita berbicara secara khusus mengenai wang tunai yang berlebihan. Lebihan simpanan 3, 6, dan 9 bulan atau perbelanjaan yang perlu ditanggung.

Apa-apa yang lebih dari itu harus digunakan dalam pelaburan atau memastikan pendapatan pada masa depan dijamin. Perkara terpenting dalam hidup adalah memastikan pendapatan terjamin dan jika anda tidak mempunyai pendapatan, berapa lama wang rizab yang terakhir anda peroleh akan bertahan?

Itu adalah soalan yang sangat penting untuk ditangani.

Berapa lama pendapatan anda dapat bertahan dengan wang tunai simpanan yang anda ada?

Oleh itu, pastikan anda mempunyai pendapatan perlindungan, dan memastikan bahawa semua wang tunai yang berlebihan digunakan atau disalurkan kepada pelaburan supaya berkembang lebih cepat daripada inflasi. Sekiranya anda tidak mengatasi inflasi, anda pasti akan kehilangan wang. Ini adalah konsep mudah yang perlu difahami.

Anda mungkin mempunyai banyak aset atau mungkin anda ada pelbagai sumber pendapatan, sebab itulah anda mungkin tidak merasakan keperluan untuk memiliki TAKAFUL. Bagaimanapun cuba anda lihat, TAKAFUL adalah alat yang biasa digunakan bagi melindungi jaminan kehidupan pada masa akan datang.

Salah satu jaminan terbesar dalam hidup adalah: kita semua akan meninggal dunia. Kita semua akan tiba ke destinasi yang sama, akhirat. Tak semua orang suka cerita tentang mati kan? Tapi, itulah kenyataan!

Anda lihat hanya ada satu soalan yang perlu anda jawab…

Apa yang akan berlaku terhadap ahli keluarga anda apabila kita tidak lagi berada di dunia ini?

Sekiranya anda memikirkannya, apa yang berlaku adalah apabila anda tidak berada di sana lagi, keluarga anda akan mula menggabungkan semua aset dan semua perniagaan, cuba mencari sendiri apakah kaedah yang betul untuk menanganinya.

Mengapa kita tidak menjadikan proses itu lebih mudah untuk mereka. Mengapa kita tidak memastikan bahawa mereka tidak perlu risau mengenai wang tunai?

Cuba anda lihat, perkara yang paling penting dalam hidup bukanlah aset. Sebenarnya Ia adalah wang aliran tunai (cash flow)

Ini untuk memastikan supaya anda mempunyai pendapatan; duit sedia ada yang dapat digunakan, macam duit gaji bulan-bulan, agar menjadi tempat bergantung buat keluarga.

Ia bukan aset. Tidak ada yang bergantung pada aset, setiap orang bergantung pada pendapatan.

Perancangan kewangan memastikan bahawa mereka mempunyai pendapatan cair, bermaksud pendapatan berterusan.

Itulah tujuan TAKAFUL yang sebenarnya untuk memastikan sesebuah keluarga itu mempunyai pendapatan berterusan, untuk terus menjalani gaya hidup seperti sekarang.

Apa yang dilakukan oleh TAKAFUL hanyalah dengan menggantikan wang pendapatan anda.

Apa yang boleh kami cadangkan adalah memulakan dengan caruman yang kena dengan bajet yang sedia ada dahulu secara kecil-kecilan kemudian tambah atau gandakan mengikut perubahan gaya hidup. Nilai caruman dapat disesuaikan dengan kepentingan tertentu seperti berapa jumlah perlindungan yang diperlukan dan sebagainya.

Lebih baik ada sedikit, daripada tidak ada lansung.

Di sepanjang dekad pengalaman kami, kami menyaksikan banyak keluarga yang menderita kerana mereka lansung tidak mempunyai apa-apa perlindungan asas. Jadi cuba pertimbangkan.

Polisi TAKAFUL dilengkapi dengan tempoh masa percubaan selama 15 hari. Ini adalah jangka masa di mana pemilik baru polisi TAKAFUL boleh memberhentikan polisi tanpa sebarang caj dan semua wang pembayaran akan dikembalikan.

TAKAFUL sebenarnya dibuat oleh orang kaya untuk mereka yang kaya agar tetap kekal kaya. Jika anda lihat, kebanyakan keluarga yang kaya takut kehilangan kekayaan mereka. Ini boleh jadi malapetaka seperti gempa bumi, taufan ataupun rompakan harta benda.

TAKAFUL ini dibina oleh orang kaya untuk orang kaya. Fikirkanlah, anda mempunyai basikal dan anda mempunyai kereta, mana yang anda mahukan untuk dilindungi dengan TAKAFUL? Jawapannya yang jelas adalah kereta, kerana kereta itu mempunyai nilai yang lebih tinggi.

TAKAFUL bukan untuk anda sekiranya anda tidak mempunyai apa-apa. Sekiranya anda tidak kehilangan apa-apa, anda tidak ada benda untuk diTAKAFULkan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sesuatu yang penting, ia perlu ada TAKAFUL. Tidak ada ragu-ragu mengenainya.

Sekiranya anda mempunyai bangunan bernilai 100 juta, tidakkah anda akan melindunginya dengan TAKAFUL? Oleh itu, sila fahami kepentingan TAKAFUL.

Di Malaysia, syarikat pengendali takaful dilindungi oleh PIDM. Bermaksud sekiranya syarikat TAKAFUL muflis, wang pampasan dan manfaat akan diuruskan oleh PIDM. Baca lanjut di sini.

Kerajaan melindungi syarikat TAKAFUL mereka kerana mereka tahu TAKAFUL adalah sandaran yang diperlukan untuk perancangan kewangan rakyat. Syarikat TAKAFUL juga biasanya membeli TAKAFUL dari syarikat TAKAFUL khas lain untuk melindungi diri mereka sendiri.

Juga, negara-negara tertentu mempunyai peraturan yang adalah untuk memastikan bahawa pelanggan dilindungi oleh cara syarikat TAKAFUL membeli masing-masing lain keluar. Jadi jika syarikat TAKAFUL akan pergi di bawah, syarikat TAKAFUL lain akan mendapat bersama dan menyokong syarikat yang menderita.

Anda Keutamaan Kami

Testimonial Klien

Alhamdulillah saya dah gerakkan separuh wang simpanan dan pelaburan ke instrumen takaful ni. Process cepat, mudah semuanya online sekarang. Dah tak risau kene beku dan masa yang sama dapat claim balik income tax.
Tuan Razak
Melaka
Tak sia-sia saya yakin kan ayah saya dulu untuk mencarum takaful. Dalam masa yang sama buat wasiat untuk mak dan kami adik beradik. Bila ayah meninggal, hidup kami terjamin dan tak perlu pinjam duit sana sini sperti yang terjadi dekat saudara terdekat kami.
Cik Yanti
Selangor
Hubungi Kami
OR

Get Your First Consultation FREE!